KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
Versterking voor FakFak en omgeving
Marniers van de 42e Inf.Compagnie Biak zijn gedebarkeerd vanaf de Snellius, en hebben de gehele Handellstraat van FakFak nodig.
Muskaatnoot met rode zaadmantel.

De Europeanen hier - vrouwen en kinderen meegerekend iets meer dan tweehonderd - hebben volledig vertrouwen in de soldaten van de Kon.Landmacht van Oranje Gelderland, die onder bevel staan van de Garnizoenscommandant F.vanGinkel, en tot taak hebben de burgerbevolking te beschermen.

Het leven in de steil tegen een berghelling aangedrukte plaatsje gaat gewoon door. In de pitoreske Handelsstraat met zijn dicht aaneengeregen rij van Chinese toko's - de enige straat in heel Nieuw Guinea, die Indonesisch aandoet - stijgt de penetrante geur van nootmuskaat en foelie op. Hele gezinnen zijn bezig de palla te drogen en te kloppen. De bloedrode foelie, die niet meer is dan het vlees van de nootmuskaat, ligt overal in de zon te broeien. Kamponghoofden en handelaars zijn er schatrijk van geworden - sommigen behoren tot het gilde van miljonairs - evenals van krokodillenhuid, gomcopal (of damar geleverd door de Agathisboom),copra,hout,schelpen,hars,en zeekomkommers.

De drie jeeps, die rammelend door het plaatsje rijden zijn door de met stenen aangestampte wegen onderhevig aan veel malheur. De hele dag ronken ze tegen de hellingen op, of zakken gierend naar de pas gebouwde aanlegsteiger. De enige verbinding met de buitenwereld is het vaartuig, of het met groot geweld uit een ravijn opstijgend Beaver watervliegtuigje. Per week geeft het slechts aan totaal negen personen een doorverbinding naar Biak, waarbij het systeem van vliegen op dat van het ouderwetse boompje-beestje-huisje lijkt.

 

                                         DE  GRIB

 

FakFak is de zetel van de enige uitgesproken pro-Indonesische partij in Nieuw Guinea. Verwonderlijk is dit niet, want er wonen zevenhonderd Indonesiërs in het achttienhonderd tellende plaatsje. De meesten verblijven er al sinds jaar en dag. Hun ouders of grootouders zijn op de dicht bij Indonesië liggende Zuidkust neergestreken. Ze drijven er toko's of restaurants, of zijn als werknemer in het arbeidsproces ingeschakeld. De nog niet zolang geleden opgerichte partij heet GRIB ( Gerakan Rakjat Irian Barat of wel Volksbeweging West-Irian), en staat onder voorzittersschap van de Papoea Galiem Resa. Hij is echter een stroman, daar de grote man op de achtergrond de Indonesiër Daeng Patta is.

 

vervolg,see,voir,pag 3.                                                     

TerugVerder

carol.magermans@gmail.com