KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
Generaal Zuiderwijk plaatst namens de Koninklijke Marine een krans bij de mariniers gedenkplaat.
Karel Doormanmonument. Dit monument herinnert aan de slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij ging de schout- bij- nacht Karel Doorman met zijn geallieerde eskader ten onder. Het betekende het einde van een heroïsche poging de japanners de doorgang naar Java te beletten. Van de slachtoffers die vielen bij deze slag werd slechts een enkeling hier begraven. 915 marinemannen vonden een zeemansgraf. Hun namen staan op 15 bronzen platen op de achterzijde van het monument en zijn ook terug te vinden in de Gedenkboeken van de Oorlogsgravenstichting.

Op 25 januari 2008 onthulde luitenant-generaal der mariniers R.L.Zuiderwijk, commandant Zeestrijdkrachten, een bronzen gedenkplaat waarop de namen vermeld staan van 15 mariniers die in de periode 1942-1954 in Nederlands- Indië en Nederlands Nieuw- Guinea zijn omgekomen en van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is. Deze gedenkplaat, een initiatief van de Oorlogsgravenstichting, bevindt zich op het Nederlandse ereveld Kembang Kuning in Surabaya Indonesië.

Die dag verzamelden zich ongeveer 50 belangstellenden op het ereveld Kembang Kuning.Hieronder bevonden zich ook Indonesische gasten en vertegenwoordigers van de Indonesische marine. Zij werden welkom geheten door de heer P.Steenmeijer, Directeur Indonesië van de Oorlogsgravenstichting. Generaal Zuiderwijk, die voor een dienstreis in Indonesië verbleef, werd bereid gevonden de gedenkplaat met de namen van de 15 mariniers te onthullen.Na de onthulling legde de Nederlandse consul, mevrouw S.Pangkey, namens het Koninkrijk de Nederlanden een krans bij de gedenkplaat. Vervolgens legde generaal Zuiderwijk een krans namens de Koninklijke Marine. Tot slot werden nog twee kransen gelegd, een namens het Contact Oud-Mariniers en een namens de Vereniging Oud-Mariniers, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Op verzoek van de heer Steenmeijer defileerden de gasten langs het nieuwe monument en werden zij in de gelegenheid gesteld bloemen te strooien.

De gedenkplaat is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Lamers- Van Nass Trofee.

Na de onthulling bezocht generaal Zuiderwijk tijdens een rondgang over het ereveld Kembang Kuning oa. het Karel Doorman monument en het in 2007 onthulde Vlootmonument. Hij liet zich daarbij door de heer Steenmeijer uitgebreid informeren over de werkzaamheden van de Oorlogsgravenstichting in Indonesië.

De Oorlogsgravenstichting streeft ernaar de namen van Nederlandse oorlogsslachtoffers van wie de laatste rustplaats niet (meer ) aanwijsbaar is, te vermelden op gedenkplaten.

"Namen zijn voor nabestaanden altijd en steeds weer het enige dat nog overblijft als zichtbare, hoorbare, en herdenkbaar herinnering, aan hen hun dierbare familieleden, die hun leven gaven in de oorlog. Namen op een graf zijn belangrijk. Namen van degenen zonder graf moeten eveneens zichtbaar zijn daar waar mensen bijeenkomen om werkelijk te kunnen gedenken en te kunnen herdenken."  Aldus een citaat van de heer N.G.W.Buis, president van de Oorlogsgravenstichting, uitgesproken bij de onthulling van 15 bronzen naamplaten die aangebracht zijn op het Karel Doormanmonument in 2006.

 

Tekst en foto's Oorlogsgravenstichting.

TerugVerder

carol.magermans@gmail.com